האם ניתן לסמוך על הזנה בכל הנוגע לביצועי החולבות?
הדרישה הגוברת לחלב ומוצריו מגבירה את הלחץ על כל פרט ופרט בעדר החלב. ההתקדמות הטכנולוגית והגנטית העלתה את הפוטנציאל של תנובת החלב, אך האם ההזנה של הפרות עוזרת או מפריעה לביצועים?
עלייה בייצור חלב
פרות נבחרות גנטית על פי יעילות. כתוצאה מכך בעלי חיים מודרניים הם מאוד פרודוקטיביים, אך בו זמנית גם שברירים. לפני 52 שנים הייתה תנובה נמוכה לפרות וחליבה פעמיים ביום הייתה הנורמה.
כיום, פרה חולבת מודרנית נותנת שיעור גבוה של תנובה . חל גידול של עשרות אחוזים ברבע מאה. המשמעות היא שפרה חולבת במשקל 086 ק"ג עשויה לייצר במשקל קרוב ל 25 ממשקל גופה.. חליבה שלוש פעמים,, טיפוח גנטי וצריכת מזון גבוהה הם הגורמים המרכזיים בגידול ייצור החלב.
העולם צורך יותר חלב ומוצרי חלב והתחזית היא שייצור החלב יגדל במידה ניכרת ומונע על ידי ביקוש צרכנים בשווקים מתעוררים. רשת ההשוואה הבין- לאומית לחקלאות )2016, IFCN )חוזה גידול של ייצור חלב ב 54% בהודו, 43% באפריקה, 27% בסין ו -43% בברזיל.
עמידה בביקוש הגובר דורשת שדרוג היבטים רבים בניהול רפת חלב. אסטרטגיות הזנה חדשות פותחו ותוספים חדשים הפכו זמינים על מנת להגביר את יעילות הפרה, לשלוט בסביבת הכרס ולמנוע נזקים הנגרמים על ידי נוכחות של גורמים אנטי תזונתיים במזון.
אוכל משתנה באיכותו
פרות חלב מסתמכות על אנרגיה, חלבון, מינרלים וויטמינים לייצור חלב. מה שהופך את הרכב ואיכות המזונות בעל חשיבות רבה. עם זאת, ההרכב התזונתי של דגנים וכוספאות משתנה מאוד ולפעמים לא מספיק כדי לספק את הדרישות המודרניות של הפרה ומסכן את הרווחיות. השונות יכולה להתבטא ברמת החלבון, ערכי המינרלים ופרופיל חומצת האמינו.
אחד ממקורות החלבונים העיקריים לפרות חלב, כוספת סויה, משתנה בערכו התזונתי בהתאם למקור שלו. במחקר מקיף של תשע שנים נבדקו 266 דגימות של סויה משלושה מקורות שונים (ארה"ב, ארגנטינה וברזיל). המחקר הראה וריאציה גדולה בין הדגימות מאותו אזור ובין דגימות ממקורות שונים כתוצאה ישירה של זנים שונים, תנאי אקלים ומאפייני קרקע.
שימור ומאפיינים מיקרוביולוגיים הם גורמים חשובים לאיכות התזונתית של המזונות. לדוגמה, תירס מאבד חלק מערכו התזונתי כאשר הוא נגוע בעובש. לגרעינים המזוהמים יש תכולת חלבון נמוכה יותר(ירידה מ -9% ל -8%), תכולת שומן נמוכה יותר(מ -4% ל -1.5% ) וכתוצאה מכך רמות נמוכות יותר של אנרגיה.
דגימת מזון היא אתגר
מזונות גסים חיוניים עבור בקר לחלב ופרות חלב וסיבים הם מרכיבים הכרחיים בדיאטה של מעלי הגירה לשמירה על בריאות הכרס. השונות במזונות הגסים גבוהה בהרבה מאשר בגרעינים, לא רק בהרכב הכימי אלא גם בנעכלות שלהם ובצורה הפיזית המשפיעה על תפקוד הכרס, דגימות מספוא מורכבת ובעיתית עקב אי אחידות החומרים והמזינים.
בהתחשב בפונקציה הכפולה של מזון גס (תזונתי ומכני), לטעויות בהערכת איכות המספוא יכולות להיות השלכות חמורות. החומר היבש של תחמיץ התירס והחיטה משתנה במידה ניכרת לאורך זמן. יש לבדוק את המנות הרטובות מדי שבוע כדי למנוע הערכה מופרזת של צריכת חומר יבש ועל מנת להימנע ממחסור באנרגיה.
סיבים לא אפקטיביים ישפיעו על ביצועי בעלי חיים ובריאותם ויובילו לקטוזיס ומחלות מטבוליות הערכת יתר של רמות הסיבים (NDF) עלולה לגרום לחמצת הכרס תת קלינית - SARA וההערכה הממעיטה ברמות הסיבים עלולה להאט את זמן המעבר של המזון בכרס וכתוצאה מכך להגביל את צריכת המזון שתוביל למאזן אנרגיה שלילי.
חמצת הכרס נובעת מעודף פחמימות פריקות התוססות מהר בכרס ומחסור במזון גס אפקטיבי, טכניקת האכלה נפוצה על מנת לעמוד בדרישות האנרגיה הגבוהה של בעלי חיים מיצרי חלב. הגדלת פעילות העלאת הגירה על ידי מתן מקורות של סיב אפקטיבי היא אחת האסטרטגיות הטובות לשלוט בחמצת הכרס התת קלינית. בהקשר זה, קש חיטה הוא מקור טוב של סיבים ויעיל מבחינה כלכלית מכיוון שזמין באופן נרחב בחווה. למרבה הצער, קש הוא אחד המזונות הגסים שיש לו נטייה גבוהה להכיל רעלנים.
הסכנה מפני פקטורים אנטי תזונתיים
גרעינים ומספוא הם לא רק מקור של חומרים מזינים; הם יכולים גם להסתיר איומים רבים כמו גורמים אנטי- תזונתיים. חלק נתן להקטין על ידי טיפולים טכנולוגיים, אך חלקם עשויים להמשיך או אפילו לגדול במהלך האחסון. רעלנים, מטבוליטים משניים של פטריות ועובשים הם דוגמה לגורמים אנטי-תזונתיים שיכולים לשרוד אחסון ולגרום בעיות לבעלי חיים. הניתוח הרחב והמקיף ביותר של היארעות רעלנים בעולם בשנת 2017 שערכה חברת ביומין מראה כי הסיכון גבוה לרעלנים הבאים : פומוניזינים, DON וטריכוצנסס.
גילוי רעלנים
נוכחות של עובש על מזונות אינו מציין זיהום רעלנים אך קיים פוטנציאל לזיהום. רעלנים הם בלתי נראים לעין ולכן זיהוי חזותי אינו אפשרי. ההשפעות הכלכליות של רעלנים על ביצועי בעלי חיים ברורים. הכרס היא האיבר החשוב ביותר בעיכול פרות חלב, והרכב המזונות משפיע על תפקידה ופעילותה המטבולית.
הכבד בעל חשיבות גבוהה ובריאותו יכולה להשפיע על ביצועי הפרה .רעלנים הם הגורמים האנטי-תזונתיים העיקריים בעלי השפעה שלילית ישירה הן על הכבד והן על הכרס. מחקרים מדעיים רבים הראו כי רעלנים מהווים סיכון אמיתי. למשל, (2014) al et Abeni, הראו ששילוב של אפלוטקסין ופומוניזין הפחית את קצב הגידול ואת מועד הדרישה הראשון בעגלות. דבר שנבע מדלקת כבד כרונית, שהפחיתה את יכולתו של הכבד לייצר גלוקוז.
Deoxynivalenol (דון) הרעלן הנפוץ ביותר פוגע בפעילות התקינה של הכרס מה שגורם לפחות חלבון להגיע למעי, תזונאים יגדילו את רמות החלבון במנה כדי לשמור על רמות ייצור החלב.
ניהול רעלנים ב 3 דרכים פשוטות
שלב 1 - לבדוק את האוכל באופן קבוע. לבדוק רעלנים לאור בשכיחות הגבוהה שלהם במזון
שלב 2 - לאחסן את המזון בצורה טובה ונאותה גם על מנת להשיג הרכב תזונתי יציב לאורך זמן וגם על מנת להפחית את הצמיחה של רעלנים באחסון
שלב 3 - לשלב מנטרל רעלנים רחב טווח - Mycofix מיקופיקס
השפעות רעלנים על הפרות