מה לא בסדר עם הפרות שלי? חמצת כרס תת חריפה (SARA)

אמנם מדובר במצב קשה לגילוי, אך חמצת כרס תת-חריפה ( sub-acute ruminal acidosis, SARA) עלולה להשפיע על ייצור החלב, הבריאות הכללית ותוחלת החיים. המצב נגרם עקב חוסר איזון בין ייצור חומצות שומן נדיפות, ספיגתן בדופן הכרס ומנגנוני הבופר בו.

התקף של חמצת הכרס מתרחש כאשר ה- pH בכרס יורד מתחת ל-5.8 למשך שלוש שעות לפחות. עיכול הסיבים פוחת ומשפיע בצורה בולטת על הייצור. המצב עלול לגרום לירידה בצריכת מזון, ירידה ביעילות ניצול המזון ולבעיות בפרסה (למיניטיס).

 

השפעה על הכרס

חמצת כרס תת חריפה משפיעה על יעילות ניצול המזון, ובכך מגדילה את הוצאות ההאכלה, בעיקר בשל ירידה בעיכול הסיבים.

כשה-pH יורד מתחת ל-6.0 ,האוכלוסיות והתרבות חיידקים צלולוליטיים ושל פטריות רומינליות פוחתות, ובכך נפגע עיכול הסיבים. על פי מספר מקורות, על כל ירידה של 0.1 בערך ה-pH יש ירידה של 3.6% בעיכול הסיבים. עיכול סיבים ירוד ויעילות האכלה נמוכה כתוצאה מ-SARA מיתרגמים לעלייה בהוצאות ההאכלה למגדלים.

מחקר אחד הראה שהתקפים קצרים של SARA (מתחת ל-30 דקות) לא פגמו בתוצאות עיכול סיבים על פי בדיקת  (NDF (netural detegent fiber, אך התקפים חוזרים של 4 שעות כן הראו השפעה. ממצאים אלה תומכים בשימוש בתרכובות מזון משולבות ( total mixed ration, TMR ) ובגישה חופשית במהלך כל שעות היממה לאבוס ככלים מרכזיים לשליטה ב- SARA.

 

גורמים עיקריים לחמצת כרס תת-חריפה

  • אדפטציה לקויה של המיקרופלורה ברומן לשינויים במזון. נפוץ בהמלטות, יחד עם מחלות מטבוליות כגון קטוזיס ומצבים דומים.
  • תבניות האכלה לקויות ופרות אשר בוחרות את מזונן בצורה סלקטיבית.
  • גודל חלקיקי מזון לא מתאים.
  • טעויות בפורמולציה.

 

השפעה על צריכת מזון

חמצת כרס תת-חריפה לרוב גורמת לתבניות אכילה בלתי סדירות ולירידה בצריכת מזון. כשערכי ה-pH יורדים, הפרה מפחיתה את צריכת המזון שלה, מפחיתה ייצור החומצות ובכך מעלה את ה-pH לרמות תקינות. הפרה תשוב לאכול, מה שיוביל להתקף SARA נוסף והמעגל יחזור על עצמו. המצב הזה לא רק יפחית את הייצור כתוצאה מצריכת מזון ירודה, אלא גם יפגע ביעילות התסיסה ברומן כתוצאה משינויים באספקת הנוטריינטים, מה שיגדיל את ההפסדים הכלכליים.

 

הערכת הצואה וזיהוי חמצת כרס תת-חריפה

טיפ: SARA יכולה לגרום להטרוגניות של הצואה בקבוצת פרות באותו שלב ייצור חלב. במצב כזה, חלק מהצואה תהיה נורמלית וחלק תהיה רכה מדי. ניתן להשתמש במערכת ניקוד מ-1 עד 5 על מנת להעריך את הצואה. תמונות 1 ו-2 ניתנות כדוגמא.


צליעה

צליעה היא חשש גדול במחלבות ובחוות בקר בשל ההשלכות על הרווחה ועל הרווחיות. קיים קשר ברור בין חמצת הכרס לבין דלקת של הרקמה הלאמלרית של הפרסה, מצב הנקרא לאמיניטיס. לאמיניטיס לא רק גורמת לבעיות בפני עצמה, אלא גם מהווה גורם סיכון לכיבים סוליתיים, למחלת הקו הלבן ולדימומים. 

על אף שהמנגנון להיווצרות לאמיניטיס אינו מובן במלואו, נהוג לחשוב שהמצב נגרם כתוצאה מירידה סיסטמית ב -pH בזמן חמצת, ומחומרים כגון היסטמינים (המעורבים בתגובה של מערכת החיסון) ואנדוטוקסינים שחודרים לזרם הדם. צליעה עשויה להחמיר מצב של SARA מאחר ופרות הסובלות מהמצב משנות את דפוסי האכילה שלהן ומפחיתות את מספר הארוחות בשל הכאב הנגרם להן כשהן נעות סביב האבוס.

 

טיפים לזיהוי

בדקו דפוסי אכילה של הבליל (TMR). אם פרות בוחרות את המזון בצורה סלקטיבית, ניתן לזהוי כשיש הרבה חורים בתוך התערובת (תמונות 3 ו - 4), אז הסיבים והמיצוי שנצרכים על ידי הפרה עשויים להיות שונים בתכלית מהמנה הרצויה בתיאוריה.

העריכו ותעדו בצורה שגרתית סימני SARA כגון תכולת שומן (ירידה בשומן החלב כשיש SARA), צואה (רכה מדי בפרות הסובלות מהבעיה) ודפוסי צריכת מזון אינדיבידואלים.

תמונות 3 ו - 4

צעדים לטיפול בבעיה

המטרה בטיפול ב-SARA היא להביא לאדפטציה של המיקרופלורה של הכרס ולצריכת סיבים אפקטיבית. לפניכם רשימה של צעדים להפחתת הסיבוכים של SARA:

  • הבטיחו אדפטציה מספקת של הכרס, במיוחד אחרי המלטה, כשמעבירים את הפרה לקבוצת החולבות.
  • וודאו כי רכיבי המזון בעלי טעימות טובה.
  • וודאו כי קיימת הומוגניות של תרכובות המזון המשולבות (TMR) וכי גודל המספוא מתאים. תעדו את הפרטים (הרכב המזון, חיתוך)
  • הבטיחו גישה טובה לאבוס ואספקת מים טובה
  • הימנעו ממצבי סטרס כגון העברות תכופות של הפרות בין קבוצות.
  • הפרידו עגלות שהמליטו לראשונה מפרות מבוגרות יותר במידת האפשר.
  • וודאו שהמבנה, התחזוקה והמצע טובים באזורי המנוחה. חוסר בזמן מנוחה בשכיבה יגרום לפרות לשנות את הרגלי האכילה.
  • כשמשנים תרכובות או מספוא, יש לבצע מעבר הדרגתי וחלק.
  • שימוש בלוובון ובמיקופיקס מסיע למנוע SARA

לחמצת כרס תת-חריפה (SARA) יתכנו השלכות משמעותיות על תפוקת החלב, הבריאות הכללית ותוחלת החיים.

לבריאות חיות המשק - מניעה משתלמת מטיפול
למידע נוסף צרו איתנו קשר