5 טיפים לניהול מוצלח של רמות האמוניה בלול

צעדים להפחתת רמות האמוניה, כולל ניהול ביצועי מעי, יכולים לקדם את הבריאות, הרווחה והביצועים של הלהקות שלך.  5 הדרכים להפחתת רמות האמוניה בלול ולשיפור בריאות העוף וביצועיו >>

 

 

אמוניה (NH3) הוא גז בלתי נראה, בסיסי ומסיס במים, אשר מסוכן לסביבה. אם קורה זיהום של קרקע או מים, הוא עלול לגרום לבעיות סביבתיות כגון החמצה, אשר יכול לפגוע במערכות צמחייה רגישה, לשבש את המגוון הביולוגי ולהפחית את איכות המים. באיחוד האירופי, המגזר החקלאי אחראי על הרוב המכריע (93.3%) של סה"כ פליטות האמוניה. ניהול זבל של בעלי חיים (איסוף, אחסון ופיזור על הקרקע) תורם לכמעט שלוש חמישיות של פליטות האמוניה החקלאית, בעוד פליטות קרקע חקלאית תורמות לשאר (איור 1)

 


פליטת אמוניה בלול

אמוניה בלול באה מן התרנגולות עצמן. חנקן שאריתי מופרש כחומצת שתן ( 80%), אמוניה (10%), אוריאה (5%). כאשר גז אמוניה חשוף לרטיבות, הוא מגיב ויוצר תמיסה בסיסית, קורוזיבית שנקראת אמוניום. תמיסת אמוניום מימית זו גורמת נזק לעופות. האמוניום פוגע ברירית של דרכי הנשימה ומשתקת ואפילו הורסת את הריסים של תאי האפיתל. בתנאים כאלה, הריר על פני הרירית של קנה הנשימה לא ניתן לניקוי ע"י הריסים, וכך נלכדים בו חיידקים. כאשר החיידקים מגיעים לריאות או לשקיות האוויר, הם גורמים לזיהומים.

בהתחשב בבריאות האדם ובעלי החיים, רמות החשיפה לאמוניה נקבעו ל 20-25 ח”מ במדינות רבות. עם זאת, בפועל, הריכוז של אמוניה בכמה לולי פטמים יכול בקלות לעלות על 30-70 ח"מ, במיוחד בחורף.

ההנחיות של האיחוד האירופי קובעות כי ריכוז NH3 לא יעלה על 20 ח”מ לתקופה של 8 שעות או 35 ח”מ על פני כל תקופה של 10 דקות במהלך מחזור ייצור הפטם.

 

השפעות של אמוניה על בריאות העופות וביצועיהם

ריכוז גבוה של אמוניה בלול משפיע לרעה על בריאות וביצועים של העופות. עם זאת, לא קל למדוד את עוצמת תופעות לוואי אלו. עופות לא נחשפות בדרך כלל לריכוז גבוה מאוד של אמוניה לתקופה ארוכה, אלא אם כן האוורור לא תקין, או תרנגולות מוזנות בתערובת לא מאוזנת תזונתית. מחקרים אחרונים גילו כי שינויים מולקולריים רבים יכולים להתרחש כאשר עופות הן נחשפות לריכוז גבוה של אמוניה, אפילו לתקופות קצרות. נוכחות רמות גבוהות של אמוניה באוויר, למשך זמן, תגרום אי נוחות עבור העופות. אמוניה היא גורם עקה מחמצן חזק, שעלול לגרום לדלקת. מחקרים הראו כי ריכוז גבוה של אמוניה יכול לשנות את תפקוד האיברים הנורמלי של בעלי חיים, לפגוע באנרגיה המטבולית, לגרום לאפופטוזיס התא, ולגרום נזק למיטוכונדריה, בריריות של מערכת העיכול.

גדילה פחותה וביצועים ירודים של עופות, בריכוז אמוניה גבוה באוויר, קשור במידה רבה להשפעת אמוניה על מערכת החיסון של העופות ועל היסטומורפולוגיה של המעי. חשיפה לריכוזי אמוניה גבוהים משפיעה לרעה על התפתחות המערכת החיסונית של האפרוחים, כמו גם על כמו גם פגיעה בריריות ובווילי של המעי.

 

ניהול רמת האמוניה בייצור עופות

המטרה עבור רוב הלולנים היא גם כדי למנוע ריכוזים גבוהים של אמוניה מלכתחילה, וגם להפחית דלקות הנובעות מכך והשפעות על בריאות העוף וביצועיו.

 

חמש דרכים להפחתת רמות האמוניה בלול

  1. הרכב המנה וניהול הזנה, מתן תזונה מאוזנת, מלאה היא בעלת חשיבות עליונה. בעיות המתרחשות עקב ביצועים גבוהים מהשבחה גנטית, הרכב המזון ותרופות, יכולות להוביל לזבל או רפד רטוב, מה שגורם לאמוניה מוגברת ולשחרור ריחות, לצד ירידה ברמת הסניטציה והביצועים.
  2. למטב את צפיפות הלהקה כדי לעזור להגביל רטיבות הזבל ולחות מוגזמת בלול, וצמצום תהליכים אנאירוביים.
  3. התאימו את האוורור - אם רמות האמוניה גדלות, נדרש אוורור נוסף. עם זאת, האוורור צריך להיות בהתאם לבקרת האקלים והטמפרטורה בלול.
  4. התאמות טמפרטורה הנוגעות לאקלים בלול ולרווחת העוף.
  5. שפר את הנעכלות. ניתן להשגה גם על ידי הזנה עם תוספים.

 

מתוך רשימה זו, ניהול תזונתי הוא אמצעי המניעה החשוב ביותר. הכמות הכוללת של חנקן בתוך לשלשת העופות, יכולה להיות מופחתת במידה ניכרת על ידי הרכב המנה, על בסיס הדרישה של חומצות אמיניות של העופות במקום סה"כ חלבון הגולמי.

כאשר אחוז החלבון הגולמי במנה מופחת ומוחלף במקורות חלבונים קונבנציונליים (כגון כוספת סויה, כוספת חמניות) עם חומצות אמינו סינתטיות, הספיגה התזונתית מרבית.

הפחתת חלבון במנה ב 3-5%, יכול לגרום להפחתה של 60% או יותר, בהפרשת חנקן הכוללת של פטמים ומטילות.

מנה מאוזנת היטב, מכילה חומרים בעלי נעכלות גבוהה ותוספי מזון פונקציונליים, שיכולים לשפר את העיכול של המזון במעי הדק של העופות. דלקת הנגרמת על ידי עקה עשויה להפחית באופן דרמטי את היכולת של העופות לספוג (לעכל), אבות מזון כולל חלבונים.

מעי מודלק, שאינו בריא, אינו מסוגל לספוג מזון מעוכל, גם אם העיכול משופר על ידי אנזימים אקסוגניים. שמירה על מערכת עיכול בריאה ומתפקדת במהלך במחזור הגידול, היא המפתח להקטנת הפרשת מזון מעוכל, שלא נספג בלשלשת והפחתת נדיפות האמוניה בלול (איור 2).

 

הפתרונות לניהול תזונתי נכון לטובת שיפור ביצועי העופות במשק >>

 

תוספי מזון פיטוגניים (PFA)

תוספי מזון phytogenic מסוגלים להגביר את העיכול של מזון בתוך מערכת העיכול והפחתת דלקת מעיים הנגרמת על ידי עקות. שתי השפעות חשובות אלו של PFAs ,עשויות להגדיל במידה ניכרת את שלמות המעיים של העופות.

תוספי מזון פיטוגנים מווסתות את הפלורה של המעיים, וממזערים את ההשפעה השלילית של חיידקים מזיקים במעיים. פחות חומרים מעוכלים ובלתי נספגים יעברו לצואה ממעיים בריאים, כלומר הפרשת חנקן פחותה מהעופות לסביבה. הפרשת חנקן פחותה מפחיתה נדיפות אמוניה בלול במידה רבה.

בניסוי שנערך לאחרונה, דיג'סטארום ( PFA Digestarom  - פיטוגנים) המוצעים על ידי ,BIOMIN במזון של קבוצה אחת של עופות בעוד לקבוצת הביקורת לא הוסף PFA Digestarom .ב מהלך תקופת הניסוי, ריכוז האמוניה בלול היה 12.12% ,נמוך יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת. קצב זרימת האוויר ירד ב - 14.19% ופליטת האמוניה ירדה משמעותית (11.71%) בקבוצת הטיפול, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

סך הכל חנקן ברפד של הקבוצה המטופלת היה 33.93 ק"ג/טונה, 8.01% נמוך מ 36.89 ק"ג / טונה, שנמדדו בקבוצת הביקורת. במקביל, הביצועים של העופות בקבוצת Digestarom ® , עלו הן במונחים של עלייה במשקל היומי והן בשיפור ניצולת המזון. השיפורים נמדדו כ-1.6 גרם/ליום ו- 4 נקודות ניצולת מזון(FCR) ,כפי שמוצג באיורים 3 ו -4.

 

 זקוקים לייעוץ מקצועי? מוזמנים לפנות אל המומחים של שילד >>

 

 

 

 

לבריאות חיות המשק - מניעה משתלמת מטיפול
למידע נוסף צרו איתנו קשר